စင္က်ားေပါသို႕ ခဏျပန္ေရာက္ေနသည္။ ပူသည္။
ဘေလာဂ့္မေရးျဖစ္သည္မွာ ၾကာျပီျဖစ္သည္။
ဟင္းမခ်က္ရသည္မွာလည္း ၾကာျပီ။ ေရႊျပည္ၾကီးမွ
ျမန္မာအစားအစာေတြ ငတ္ေနသည္မွာလည္းၾကာျပီ။ မေန႕က
ငါးပုဏၰားခ်က္သည္။ Duty Free မွ ဘုမ္ေဘ ဒရိုင္းဂ်င္
၂ လံုးပါလာသည္။ ဂ်င္တိုးနစ္ရွိသည္။ ဆိတ္သားေျခာက္၊
ငါးေျခာက္ ရြရြေလးေတြရွိသည္။
ထမင္းႏွင့္ စားဖို႕ရာသာ ဟင္းလို၏။ စီးတီးေဟာမွာ ငါးပုဏၰား တစ္ထုပ္ကို ၅ က်ပ္ျဖစ္သည္။ ခပ္လတ္လတ္ အေကာင္ ႏွစ္ဆယ္ အစိတ္ေလာက္ပါ၏။ ငါးကို အနံသတ္သည္။ အနံသတ္သည္ဆိုသည္မွာ အေၾကးခြံထုိးျပီးေတာ့ နႏြင္းရယ္၊
ဆားရယ္၊ Ground Pepper နည္းနည္းရယ္၊ သံပရာရည္ေလးနည္းနည္း ႏွင့္ေရာနယ္ျပီးေတာ့ ႏွပ္ထားျခင္းျဖစ္သည္။ ဤသို႕လုပ္လိုက္လွ်င္ ငါး၏ အညွီနံ ေပ်ာက္ေလသတည္း။
ဆီသတ္တာကေတာ့ အထူးအေထြမဟုတ္ ၾကက္သြန္နီ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဂ်င္းနည္းနည္းေလးထည့္ျပီး သတ္ျခင္းျဖစ္သည္။ ဆီသတ္တဲ့ ေနရာက ဟင္းတစ္ခြက္ရဲ႕ အသက္ျဖစ္သည္။ ဆီသတ္တာ တူးသြားလွ်င္ ဟင္းက တူးေစာ္နံ၏။ ဆီသတ္တာ မက်က္လွ်င္ ဟင္းက ၾကက္သြန္စိမ္းနံလိုလုိ၊
ဆီသတ္တာမက်က္ေသာ အနံၾကီးစြဲေနျပီး ဘယ္လိုမွ စားမေကာင္းေခ်။ ေနာက္တစ္ခုက ဆီသတ္တာ က်က္ေတာ့မွ ဟင္းအႏွစ္ဟူေသာ
အရာျဖစ္၏။ မက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴက ၾကက္သြန္ျဖဴအရသာ၊
ၾကက္သြန္နီက ၾကက္သြန္နီအရသာ၊ က်န္တဲ့ ဆားတို႕၊
ငံျပာရည္တို႕က အရသာ သတ္သတ္၊ ဘယ္လိုမွ စားမေကာင္းေခ်။ ထို႕ေၾကာင့္ ဆီသတ္သည့္ အဆင့္မွာအလြန္အေရးၾကီးသည္။
စိတ္ရွည္ဖို႕လိုသည္။
မီးေအးေအးႏွင့္ ဆီသတ္ရသည္။ က်န္တဲ့လူေတြကေတာ့ အေရာင္ကို ၾကည့္သည္ဟုဆိုသည္။ ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ဆီသတ္လွ်င္ အနံႏွင့္ အလုပ္လုပ္သည္။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ နံေနသ၍ ဆီသတ္လို႕ မက်က္ေခ်။ ဆီသတ္တာ က်က္လုျပီဆိုလွ်င္ အနံေျပာင္းသြားသည္။ ဆီသတ္တဲ့ အခ်ိန္မွာ တူးတဲ့အခ်ိန္နဲ႕ က်က္တဲ့အခ်ိန္က ၂ မိနစ္ကေန ၃ မိနစ္ၾကားထဲမွာ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က ဟင္းတစ္ခြက္ရဲ႕ အသက္အခ်ိန္။ ဒီအခ်ိန္မွာ အေရာင္တင္မႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ ငံျပာရည္
ဒါေတြကို ေရာထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္ကို
အရသာ ျမည္းၾကည့္။ အိုေကလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ဒယ္အိုးကိုခ်။ ဟင္းကိုေနာက္မွ အရသာ ထပ္ျဖည့္လို႕ရသည္။ သို႕ေသာ္ ဆီသတ္ကထည္းက အရသာကို ကြ်န္ေတာ္ကပိုၾကိဳက္သည္။
ဒန္အိုးထဲထည့္ျပီး ဆီသတ္ထားေသာ ဟင္းအႏွစ္ႏွင့္
ငါးကို လံုးလိုက္သည္။ ငါးကို နႏြင္းႏွင့္ နယ္ထားေသာေၾကာင့္
နဲနဲေလးေတာ့ စိတ္ရွည္ရသည္။ မဟုတ္လွ်င္ ဟင္းထဲမွာ
နႏြင္းနံၾကီး က်န္ေနခဲ့မည္။ ေမႊးနံထြက္လာလွ်င္
ေရစပ္က်င္းထည့္၊ ေရဆူလာလွ်င္ မက်ီးသီးေဖ်ာ္ကို ထည့္။ ငါးပိကို နည္းနည္းေလး၊ ပိစိေလးထည့္။ ျပီးလွ်င္ နည္းနည္းေမႊေပး။ ေနာက္ထပ္ ၇ မိနစ္ေလာက္ၾကာလွ်င္ ကိုယ္လိုခ်င္ေသာ
ဟင္းအရည္ပမာဏေလာက္ကို ေရေႏြးထပ္ေလာင္းထည့္။
ငရုပ္သီးစိမ္းေလးေတြ ထည့္၊ မဆလာ ထည့္။ ေနာက္ဆံုးအၾကိမ္ အေပါ့ အငံ အရသာ စမ္းၾကည့္။ အားလံုး အိုေကလွ်င္ နံနံပင္ေတြ ပစ္ထည့္ျပီးေတာ့ အဖံုးပိတ္။ မီးပိတ္။ စားမယ့္ အခ်ိန္က်ေတာ့မွ အိုးဖြင့္ျပီး စားရံုပဲ။ ငါးပုဏၰားက အလယ္ရိုးပဲရွိေတာ့ စားရတာ အဆင္ေျပတယ္။ မနက္ျဖန္က်ေတာ့မွ ၀က္ပုန္း ခ်က္ဦးမယ္။
ညနက္သန္းေခါင္ စာလာဖတ္၍ စိတ္ကူးျဖင့္ အဝဆြဲသြားပါေၾကာင္း၊
ReplyDeleteငါးပုဏၰားေတာ့ႀကိဳက္ဝူးရယ္....၊ဒါနဲ႕စကားမစပ္ အဲ့ငါးကို ဘာလို႕ ငါးပုဏၰားလို႕ေခၚသတုန္းဗ်.....၊ေဗဒင္မ်ားေဟာတတ္လို႕လားဟင္..... :P
ReplyDeleteငါးခူတို႕ ငါက်ည္းတို႕ေ၇ာ စင္ကပူမွာရလား ကိုေအာင္ထြဋ္.
ReplyDeleteရပါ့... အစံုရ၏ :P
ReplyDeleteခ်က္တတ္လိုက္တာ.. .
ReplyDeleteဟင္းခ်က္အေတာ္ေလး ကၽြမ္းက်င္ပံုရတယ္...ငါးပုဏၰားဟင္း အရမ္းႀကိဳက္တယ္။ အရသာအလြန္ရွိတဲ့ငါးပါ။ ေလာေလာဆည္ ရန္ကုန္မွာေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆို အင္မတန္ေစ်းႀကီးသည္။ ၀က္ပုန္းလဲ ႀကိဳက္၏။ :)
ငါးပုဏၰားဆိုရင္ ေၾကာ္စားတာပိုႀကိဳက္တယ္... အဲ့ဒီလိုခ်က္တာကိုေတာ့ တီတင့္ခင္ပြန္းကႀကိဳက္ပါ့ း)
ReplyDeleteဟင္းခ်က္တာၾကည့္ၿပီး ေမာင္ေအာင္ထြဋ္မွဟုတ္ရဲ႕လားလို႔ ဘေလာ့ကိုျပန္ၾကည့္ရေသးတယ္ :P
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
ေၾကာ္စားတာ ပိုုစားျဖစ္တယ္။ ဟင္းေတြကိုု အနွစ္မစားနိုုင္တာ နဲနဲေတာင္ၾကာသြားျပီ။ ဟင္းခ်က္တိုုင္း အနွစ္ေတြကိုု သြန္ပစ္ရတာ နွေျမာလိုု႔ေနာက္ပိုုင္း ဟင္းေတာင္ မခ်က္ျဖစ္ေတာ့ပဲ အေၾကာ္၊ အျပဳတ္ အသုုတ္နဲ႔ နွပါးသြားျဖစ္ေနတယ္။ ခုုကိုုေအဟိတ္ခ်္ ရဲ႕ဟင္းကေလးကေတာ့ အနံ႔အရသာ ျပည့္စံုုမယ့္ပံုုပဲ။
ReplyDeleteေအာင္မေလး ကိုေအာင္ထြဋ္ရယ္ ဆီသတ္တာမ်ား ေရေအးေအးနဲ႔ သတ္ရတယ္လို႔...ဓားမနဲ႔ သံုးေလးခ်က္ ခုတ္ခ်ပစ္လိုက္ ေသေရာမဟုတ္လား...
ReplyDeleteမနက္က် ဘာျဖစ္လို႔ ၀က္ပုန္းခ်က္ရမွာလဲ သူမ်ားစားမွာ စိုးရိမ္လို႔လား...ခ်က္သာခ်က္ပါ ပုန္းမခ်က္နဲ႔ ေျပာင္ေျပာင္ပဲခ်က္ ၀က္ေျပာင္ေပါ့ မေကာင္းလား း)
မစားရ ေညွာ္ခံရတာ မမိုက္ေပါင္ဗ်ာ...ဘဲကင္တုန္းက က်ထားတဲ့ သြားရည္ေလးေတြေတာင္ မသိမ္းရေသးဘူး...၀က္ပုန္းဦးမယ္ဆိုေတာ့ ႏွိပ္စက္ခ်က္က လြန္ပါေရာလား း)
အံမယ္ ကိုအြတ္ေထာင္က အခ်က္အၿပ ုတ္လည္း ရသား..ငါးေတြ ခ်က္တိုင္း ညီွနံ ့ရလို ့ ကိုအြတ္ေထာင္နည္းအတိုင္း စမ္းလိုက္ဦးမယ္...
ReplyDeleteအလဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ပိုင္ခ်က္ကေတာ႔လား ေတာ္တယ္ဗ်ား
ReplyDeleteဝက္ပုန္းဆုိလို႔ မေန႔ကေညာင္ဦးကအျပန္ ပုန္းရည္ႀကီးေတြဆြဲလာခဲ႔တာ
အိမ္ကမိန္းက အမဲနဲ႔ဝက္မစားေတာ႔ ကၽြန္ေတာ္႔မွာ ပုန္းရည္ႀကီးသုပ္သာ ကေန႔ညေနစားရမယ္ျဖစ္ေၾကာင္း
မန္႔ရင္း ဝက္ပုန္းႀကီးကုိျမင္ေယာင္ၿပီး သြားရည္က်သြားပါေၾကာင္း
ေမာင္ဘႀကိဳင္
စြယ္စံုုပါလားဆရာေရ။ း)
ReplyDeleteသင္တန္းလည္းတက္ရင္းစားလည္းစားရင္းျပန္ျပီ..
ေနာက္ခ်က္ရင္လည္းတင္အုုန္းေနာ္။
အိုုင္အိုုရာ
တကယ္ေတာ္တယ္။
ReplyDeleteခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းအတုယူသြားပါသည္။
:P