စံုစီနဖာမ်ားကို ေရးခ်င္ရာေလွ်ာက္ေရး၊ တင္ခ်င္ရာေလွ်ာက္တင္ေနေသာ ကြ်န္ေတာ့္၏ ၾကြက္သိုက္ေဂဟာသို႕ တကူးတက ၾကြေရာက္လာၾကေသာ ဘေလာ့ဂ္ဂါၾကီးမ်ား၊ ဧည့္သည္ေတာ္ၾကီးမ်ားကို ကြ်န္ေတာ္ အားနာစြာျဖင့္ပင္ ေက်းဇူးအထူး တင္ရွိပါသည္။

Thursday, April 4, 2013

၀က္ကလီစာ မဆလာခ်က္


          မင္းသိခၤရဲ႕ ၀တၱဳထဲမွာ ဖတ္ဖူးတယ္…  တရုတ္ဆုိင္က ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို၀ယ္… ျပီးရင္ မဆလာ ျဖဴးျပီးစားရင္ တယ္စားလို႕ ေကာင္းလို႕ ဆိုတာပဲ။  ဒီလိုပဲ ဆိတ္ကလီစာမဟုတ္ပဲနဲ႕ ၀က္ကလီစာကို မဆလာႏိုင္ ႏုိင္နဲ႕ ခ်က္လိုက္ရင္ ေမႊးျပီးေတာ့ စားလို႕အေကာင္းသား။
          စင္က်ားေပါမွာ ေသာင္တင္ေနတာ ၂ ပတ္ေက်ာ္သြားျပီ။  အင္း… ဒီအတုိင္းနားေနရေတာ့လဲ ေနရ၊ ထုိင္ရတာ တစ္ခုခုလိုေနသလိုပဲ။  ဒီေန႕ေတာ့ ၀က္ ကလီစာကို မဆလာေတြ ဘာေတြနဲ႕ အုပ္ျပီးေတာ့ ခ်က္ျဖစ္လုိက္တယ္။  အစာအိမ္၊ ႏွလံုး၊ လွ်ုာ၊ အသည္း အင္း အဲ့ဒီ ၄ မ်ိဳးပဲ ထည့္လိုက္တယ္။  ကလီစာေလးေတြကို အေနေတာ္ေလးေတြ တံုး၊  ဆား၊ ဆႏြင္း နည္းနည္း၊ သံပရာရည္ေလး နဲနဲညွစ္ျပီးေတာ့ နယ္ျပီး သိပ္ထားလိုက္။  ေနာက္ ၾကက္သြန္လွီး၊ ဘာညာ စသည္အားျဖင့္ ဟင္းခ်က္ဖို႕ျပင္။  အသည္းကိုေတာ့ သပ္သပ္ ခြဲထားရတယ္။  ဒီေကာင္က ဟင္းခ်က္လို႕ ၾကာသြားရင္ မာျပီးေတာ့ စားလို႕ မေကာင္းေတာ့ဘူး။


ဘာမွ မလုပ္ခင္ ဒယ္အိုးေသးေသးေလးနဲ႕ ဆီသတ္ဖို႕ လုပ္၏။  ဒယ္အိုးထဲကို ဆီအေနေတာ္ထည့္၊ ဆီဆူျပီဆိုရင္ ကရေ၀းရြက္ရယ္၊ သစ္ၾကမ္းပိုးေခါက္၊ ေလးညွင္း အဲ့ဒါေလးေတြကို ဒယ္အိုးထဲ ပစ္ထည့္လိုက္။  ေမႊးနံ နဲနဲ ထြက္လာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ေထာင္းထားတာေတြကို ပစ္ထဲ့ ၾကက္သြန္နီနံ ေသေအာင္ ဆီသတ္။  ေနာက္ ငရုတ္သီး ဟင္းခ်က္မႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ ငံျပာရည္နည္းနည္း၊ Ground Pepper နဲနဲ၊ မဆလာ နည္းနည္းေလးေရာျပီး ဆီသတ္တာကို ျပီးေအာင္လုပ္။


          ဒယ္အိုးထဲက ဆီသတ္ျပီးသား ဟင္းအႏွစ္ေတြကို၊ ဒန္အိုးထဲကိုေျပာင္းထည့္။ ျပီးတာနဲ႕ ေစာေစာက ကလီစာေတြကို ထည့္၊  မီးေပးျပီး ေမႊေပး၊  အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဆံုေရထည့္။  ဆံုရည္ဆိုတာက ဟိုတုန္းက ငရုပ္ဆံုနဲ႕ ငရုပ္သီး၊ ၾကက္သြန္ ေတြကို ေထာင္း၊ ျပီးရင္ ဇြန္းနဲ႕ ခပ္၊  က်န္တဲ့ ငရုပ္ဆံုထဲက အဖတ္ကေလးေတြကို ေရနည္းနည္းနဲ႕ က်င္းျပီးေတာ့ ထားတဲ့ ေရ။  ေနာက္ျပီး အသားေတြကို ႏွပ္ျပီး ထားတဲ့ ခြက္ကိုလည္း ေရစပ္စပ္နဲ႕ က်င္းျပီးေတာ့ ဟင္းအိုးထဲကို ထည့္။  အရသာအားလံုး အဲ့ဒီအထဲမွာ ပါသြားေရာ။  ဟင္းက ပိုစားလို႕ေကာင္းတယ္။  အေလအလြင့္လဲ မရွိေတာ့ဘူးေပါ့။  ဆီသတ္ျပီးသားနဲ႕ အသားေတြနဲ႕ ေရာတဲ့ အခ်ိန္က်ရင္ ေရကို နည္းနည္းပဲ ထည့္ရတယ္။  မဟုတ္ရင္ ဟင္းက ဆီျပန္နဲ႕ မတူေတာ့ပဲ ေဘာေလာၾကီးျဖစ္သြားေရာ။  ေဘာေလာၾကီးဆိုတာက ဟင္းအရသာက အသားထဲကို စိမ့္မ၀င္ေတာ့ပဲနဲ႕ စားရတာ ဖတ္သလတ္လတ္ၾကီး ျဖစ္ေနတာ။

          ေစာေစာက ဆံုေရနဲ႕ ဟင္းက ဆူလာျပီဆိုရင္ နာနာေမႊေပး၊  အရသာ နည္းနည္းျမည္း၊ လိုတာေလးေတြ ထပ္ထဲ့၊  ျပီးရင္ ခဏအုပ္ထားလိုက္၊  ေရစပ္က်င္းအေနျပန္ျဖစ္သြားရင္ ေနာက္တစ္ေရ ထပ္ထုိး။  ေရထုိးရင္ ေရေႏြးထိုးၾကတယ္။  ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ေရေႏြးတည္ရမွ ပ်င္းလို႕ ေရေအးပဲ ထိုးတယ္။  ေနာက္တစ္ေရ ခမ္းကာနီးရင္ မဆလာရယ္၊ အသည္းရယ္ ေရာထည့္လိုက္၊  ျပီးရင္ ေနာက္ဆံုးေရ ထပ္ထိုး၊  အုပ္ထား၊  ျပီးရင္ အရသာမည္းၾကည့္။  မဆလာနံ ေမႊးျပီးေတာ့ ဟင္းအႏွစ္ အနည္းအမ်ား အေနေတာ္ျဖစ္ရင္ မီးေအးေအးနဲ႕ ႏွပ္ထားလိုက္ရင္ ကလီစာ မဆလာခ်က္က ျပီးေရာ။
          ရႈမျငီးကေတာ့ မေန႕ကက်န္တဲ့ ဆိတ္သား မဆလာရဲ႕ ဟင္းအႏွစ္ေတြႏွင့္ ဆီနည္းနည္း ထပ္သပ္ျပီး မုန္လာဥ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္သည္။  

4 comments:

  1. တစ္မ်ိဳးၿပီး တစ္မ်ိဳး မရိုးရေအာင္ လက္စြမ္းေတြျပေနပါလား ေမာင္ေအာင္ထြဋ္ေရ...
    မဆလာနဲ႔အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကေတာ့ ကလီဆာဟင္း သီးစံုဟင္း ပန္းေသးေခါက္ဆြဲ ဒန္ေပါက္တို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တယ္ း)
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  2. အိုင္ေဆးၾဆာအြတ္ေထာင္......ေလပ်ံကြင္းထဲက ဝယ္လာတဲ့ ဗ်စ္ရည္ေလးနဲ႕မ်ားျမည္းလိုက္ရရင္လား....ဘာေျပာေကာင္းလိုက္မလဲေနာ္.... :)))))

    ReplyDelete
  3. ကိုအြတ္ေထာင္ ..ဟင္းခ်က္နည္းဘေလာ့ဂါေရးလို႕၇ျပီ

    ReplyDelete
  4. ကိုုအြတ္ေထာင္ ဟင္းခ်က္တာလည္း ရသားဗ်..း)

    ReplyDelete